Tien jaar iPhone, tien jaar gezeur

Apple heeft bepaald hoe notebooks eruitzien, Apple heeft bepaald hoe tablets eruitzien en Apple heeft opnieuw bepaald hoe smartphones eruitzien. Ik heb sinds de keynote van 12 september maar een handvol reactiekolommen hoeven lezen op techsites als Tweakers en AndroidPolice om de stemming te peilen. IPhone X is evolutie en geen revolutie, iPhone X is een aanslag op de privacy en iPhone X is sowieso te duur. En iPhone 8 is een aanfluiting, want hij lijkt op een 6 uit tweeduizendfuckingveertien. Apple is gedoemd.

Naar aanleiding van mijn column van vorige week mocht ik in BNR Digitaal mijn mening geven over iPhone X. Inmiddels heb ik meer dan alleen reactiekolommen gelezen en weet ik dat iPhone X nog bijzonderder is dan de gelikte pr-show van Apple duidelijk maakte.

De afgelopen maanden heerste het verhaal dat Apple het niet voor elkaar kreeg om Touch ID te verwerken in het oled-scherm en daarom snel overgestapt was op Face ID. Maar Face ID is zo geavanceerd en goed geïntegreerd in het OS dat het onmogelijk is dat Apple het er op het laatste moment nog snel ingefrot heeft. Ja, er waren al smartphones met gezichtsherkenning, maar Face ID is hoe het hoort te werken, net zoals Touch ID een vingerafdrukscanner is die werkt zoals hij hoort te werken. Apple zet technologie ook nog in voor de lollige geanimeerde emoji. Ik vind alle emoji stom, maar Apple laat je met je iPhone doen wat een paar jaar geleden alleen een supercomputer kon en wat dicht in de buurt komt van de laatste ontwikkeling van Industrial Light and Magic. Indrukwekkend en ook een beetje creepy. Het is wachten op de app die van personen in willekeurige filmpjes buikspreekpoppen maakt.

Dit was allemaal niet mogelijk door een verdere doorontwikkeling van de chips. De camera’s kregen een honende ontvangst omdat die voor (7 MP) en achter (2x 12 MP) dezelfde resolutie hebben als de iPhone 7. Elke fotograaf kan vertellen dat het aantal pixels maar een klein aandeel heeft in de kwaliteit van de foto en dat méér niet per se beter is. Dat weet Apple, en met andere sensoren en een eigen beeldverwerkingschip gaat de standaard voor smartphonefotografie weer een paar streepjes omhoog. Voor de selfie-verslaafden is de beeldmanipulatie achteraf onmisbaar. Tja, selfies. Maar dat ik het stom vind wil nog niet zeggen dat er geen miljoenen kwijlend voor naar de winkel lopen.

De eerste snelheidstesten van iPhone X zijn verbijsterend. De Galaxy S8 sukkelt achter de X aan en zelfs de MacBook Pro steekt er bleek bij af. Nu zijn snelheidstesten op verschillende manieren te interpreteren en statistieken liegen niet, maar statistici wel, maar Apple heeft de juiste beslissing heeft genomen door alle chips zelf te ontwerpen. Niet meer afhankelijk van andermans spullen & grillen en ook nog eens de mogelijkheid het uiterste uit elke transistor te halen. Hoe lang zal het nog duren voor Apple Intel uitzwaait en de Macs ook gaat voorzien van eigen processoren?

iPhone X is een staaltje spierballenvertoon van Apple. De X is de duurste smartphone tot nu toe. Dat is raar, dat is gek, dat is belachelijk, wat je zegt. Apple doet het altijd net wat anders dan iedereen. Dat is frustrerend, gekmakend en geweldig tegelijk, wat ik zeg. Ook al ruil ik mijn 5S nog niet in omdat ik de X voorlopig niet kan betalen, alles bij elkaar opgeteld is iPhone X met de instapprijs van 1159 euro helemaal niet zo duur. Als je de Galaxy Note 8 van 1030 euro ernaast zet is hij zelfs nog een koopje.

Tien jaar iPhone en tien jaar horen dat niemand hem wil. Niet aan te slepen, gok ik.

@nouwja

4 REACTIES

  1. Mooi is dat, maar ik hoef niet zo nodig een nieuwe slimme telefoon. Wel vraag ik mij af waar Apple blijft met de innovatie van de Mac mini, want daar zit ik al geruime tijd op te wachten? En ik ben — zeker weten — niet alleen.

  2. Mee eens, hier zit ook iemand te wachten op een nieuwe Mac mini.
    Maar misschien is er helemaal geen nieuwe Mac mini in Apple’s toekomst. In de toekomst van Apple, als je met je iPhone X s2 thuis komt, leg je deze op je bureau, begint deze vanzelf op te laden, maakt deze verbinding met het beeldscherm, toetsenbord en muis die op je bureau liggen en gaat je beeldcherm aan. Je kijkt naar je iPhone en het beeldscherm wordt ontgrendeld. Zowaar, macOS Grand Canyon presenteert zich, vanaf je iPhone!

  3. Mooi stukje! Van harte mee eens…

    @herman en frans … wees niet verbaasd dat uiteindelijk de Mac mini vervangen is door de Apple TV 4k 😉 of gewoon nog een keer een update krijgt zonder aankondigingen…

  4. Wat zijn nou de wezenlijke verschillen met de iPhone 3GS (betere batterijduur, snellere processor, beter scherm daargelaten). Het is gewoon meer van hetzelfde, een minicomputer waar je mee kunt bellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*