2017

‘Moge u in interessante tijden leven’ schijnt een Chinese vervloeking te zijn. Geen idee wie dit over ons heeft afgeroepen, want 2017 voorspelt een interessant jaar te worden. Je weet waar ik het over heb: de klimaatverandering die mensen op ede vlucht jaagt, orkanen doet woeden, die bevolkingsgroepen verscheurt en van elkaar verwijdert. De opwarming die elke discussie tot kookpunt verhit en die meningen doet stollen tot onwrikbare doctrines. En het ergste moet nog komen. Dan is een beetje filosoferen over het komende Apple-jaar een rustgevende mentale oefening.
Ik heb het vaker gedaan in mijn columns, voorspellingen voor het nieuwe jaar. Mijn score lijkt treurig, op de dood van Steve Jobs na, zat ik er altijd naast. Maar in 2016 was bijna alles uitgekomen, dus ik zal dit jaar wat minder stellig zijn. Het is ook een gezellige bezigheid, boven op zolder, naast de draaiende wasmachine, met buiten de Cobra’s die de ramen doen rinkelen.

Predictor

 1. Uitfaseren van Intel-processoren. Intel levert niet wat Apple wil. Terwijl iPhone en iPad, met eigen ontwerp CPU’s, elke Android vermorzelt, hobbelen MacBooks, iMacs en Mac Pro achter de pc’s aan. Eerst Windows, dan pas Mac voorzien van het nieuwe spul. De A-serie van Apple begint er sterk genoeg voor te worden. In 2020 uiterlijk de eerste MacBooks. Daarna de iMacs.
 2. Een nieuw Mac Pro-achtig ding. Ik geef toe, dat is een voorspelling van niks, Tim Cook heeft er iets over losgelaten. Maar wat wordt het? Een Mac Pro die werkelijk door de gebruiker is uit te breiden en aan te passen? Een iMac zonder mobiele processor?
 3. Een opvolger van de Time Capsule. Het Internet der Dingen is een hopeloze bedoening. Alleen Apples HomeKit maakt een beetje werk van goede beveiliging en versleuteling. Ik verwacht een apparaat dat alles op zich neemt. Routing en aansturing.
 4. Standaard File Vault en firmware-wachtwoord in macOS 10.13. Nu zijn versleuteling van de harde schijf en een firmware-wachtwoord nog een optie. Weinig mensen maken er gebruik van. Het normale wachtwoord is eenvoudig te resetten met een macOS-installer. Standaard hoort dit aan te staan. Apple gaat nog meer op privacybescherming staan.
 5. Iedereen gratis 50GB iCloud-ruimte. Gewoon, omdat het kan. Kost geen drol. Sympahtiek gebaar, ook.
 6. Versleuteling van iCloud. De nieuwste iPhones zijn nagenoeg niet meer te kraken (al is dat net als met huisinbraken, als ze echt bij je naar binnen willen, dan komen ze bij je naar binnen), maar je gegevens in iCloud zijn niet versleuteld. Als Apple je privacy serieus neemt werken ze daar hard aan. Vooral nu.
 7. Een iPhone waarvan iedereen over vijf jaar zegt: pure innovatie. Apple is allang opgehouden met speciale edities, maar tien jaar iPhone, tien jaar herschikking van het smartphone-landschap, dat moet je vieren met een iPhone die klanten doet kwijlen en concurrenten pijn doet. Kan gewoon niet anders. Draadloos opladen, 24-uurs accu, led-scherm, honderd procent waterdicht, volledig draadloos, wat dan ook en dan iets extra.
 8. Een fatsoenlijke update van iTunes. Nieuwe interface, splitsen in muziekbeheer en synchronisatie. Wat dan ook. Alles beter dan dit gedrocht. En ten slotte:
 9. Een Apple Store in Utrecht. In het oude C&A-pand op het Vredenburg. In het oude Hoofdpostkantoor op de Neude. Bij mij om de hoek in de Biltstraat. Waar dan ook.

Zo, dat zijn er negen. Jij een idee om het af te ronden op tien? Ik hoor het graag.

(PS. Er zit een grapje in de column. Cadeautje voor wie het het eerst ziet.)

Jack2016

@Nouwja

 

DELEN
Vorig artikelTreurnis
Volgend artikelPro

9 REACTIES

 1. Een reductie van de prijzen, dus een daling van de winst, als sympathiek gebaar lijkt me logischer. Of de winst inzetten om zoiets als de klimaatverandering te beperken. Punt 5 lijkt me dus een grap : Iedereen gratis 50GB iCloud-ruimte. Gewoon, omdat het kan. Kost geen drol. Sympahtiek gebaar, ook.

  Groetjes,

  Fred

 2. Bedankt voor je wekelijkse geknor. Altijd weer informatief en leerzaam. Meestal zonder grappen en bloedserieus, maar nu met een grapje: de “zwangerschapsvoorspeller” in de afbeelding. Ik blijf je commentaren graag lezen.

 3. Tien: Jonathan Ive heeft er schoon genoeg van en verruilt het zonnige Californië voor het druilerige Londen. Vanaf nu kan iemand anders fotoboeken ontwerpen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*