Crying

Ja, dat was weer leedvermaak, de afgelopen week. Een wereldwijde aanval met ransomware legde Windows-computers plat. De eigenaren hadden de nieuwste beveiligingsupdate van maanden geleden die hem kon tegenhouden niet geïnstalleerd, of hun Windows-versie was zo oud dat Microsoft er niet eens updates meer voor maakte. Wíj konden rustig achteroverleunen met onze Macs. Daarbij maakten wij toch elke dag via Time Machine een back-up! Hahaha! Wat ben je dan een sukkel als systeembeheerder dat je je netwerk niet gepatcht hebt. Lekker puh. Macintosh olé, olé, olé!

Maar dat is niet terecht.

De wereld draait hoe dan ook grotendeels op Windows-netwerken. En als het netwerk van je bank, van je internet- en telecomprovider of de salarisadministratie van je baas of opdrachtgever ook maar gedeeltelijk hapert, heb je daar met je immune Mac net zoveel last van als je buurman met zijn Acer-laptop. Dat je gratis een parkeergarage in en uit kan rijden, inderdaad: hahaha, maar in het VK lagen er ziekenhuizen plat. Lach je nog als het je energieleverancier is? Of Borssele of Petten?

                      Kortom, we zijn met onze Mac
net zo kwetsbaar als iedereen

De patch voor Windows voor het lek dat WanneCry/WannaCry/WanaCryt0r 2.0 gebruikt is in maart al gepubliceerd, maar een heel netwerk aan Windows-pc’s updaten is geen eenvoudig karweitje. De kans dat speciaal geschreven bedrijfssoftware, en waarschijnlijk zelfs Microsoft Office, kuren krijgt is heel groot. Daarom wachten systeembeheerders er – noodgedwongen – zo lang mogelijk mee. Misschien hebben ze zelfs de afweging gemaakt dat de schade van eventuele ransomware niet in de buurt komt van die van een mislukte systeemupdate.

Kortom, we zijn met onze Mac – al is het met een omweg – net zo kwetsbaar als iedereen, ook al hoeven wij ons niet met bitcoins vrij te kopen. Je hebt er niets aan gevaccineerd te zijn, als iedereen om je heen aan de mazelen doodgaat.

@Nouwja

1 REACTIE

  1. Een Time Machine backup heeft niet zo veel zin als die harddisk verbonden is. Die wordt meeversleuteld door de ransomware.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*