Dubbel

Apple verbrandt zonder enige emotie alle schepen achter zich: iPod, iPad mini, FireWire, audioplug, alles toedeledokie. Helaas zinken die brandende schepen niet in hun eentje, ze nemen een vloot aan andermans schuiten mee. De chips die Apple in eigen huis ontwikkelde voor de nieuwe iPhones – de grafische chips, de wifi/bluetooth/g4-chips, de beeldverwerkingschip en natuurlijk het beest, de A11Bionic‘ – zijn verbijsterend en zetten Apple op een voorsprong van jaren op de concurrentie. Een mogelijkheid om nog meer uit de hardware te halen en de verstrengeling met de software te optimaliseren. Alleen maar goed nieuws. Behalve voor Imagination, de Britse ontwerper van de PowerVR-architectuur, dat jaarlijks tientallen miljoenen van Apple ontving aan licenties. Nadat Apple aankondigde zelfs iets in elkaar te gaan frotten, donderde de beurskoers van Imagination in elkaar, 70 procent eraf.

Je moet als bedrijf nooit afhankelijk zijn van één klant en ondernemen is een werkwoord, maar het maakt wel duidelijk hoe gevaarlijk het is met een bedrijf zo groot als Apple te werken. Intel overleeft het wel als het Apple als klant verliest, maar GT Advanced Technologies kan ervan meepraten, het vroeg faillissement aan nadat Apple op het laatste moment besloot geen saffierglas te gebruiken voor iPhone 6. Er zullen vast wel meer bedrijven en bedrijfjes zijn die kapot gegaan zijn aan voortschrijdend inzicht bij Apple. Dan kan Apple je maar beter kopen, lachen ze bij Regaind.

Fabrikant zijn van de Jezustelefoon brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Imagation is op 25 september dit jaar verkocht aan een Chinese investeerder. Er zullen mensen hun baan verliezen. Nogmaals, het zijn de spaanders die horen bij de bedrijfsvoering van een multinational, het is de zwarte kant van de technologische sprongen vooruit, en Apple is zeker niet de enige, maar het is een verantwoordelijkheid die ik niet graag zou dragen, mensen tot de voedselbank veroordelen. Vooral als je een sociaal-meevoelende reputatie hebt op te houden omtrent raciale en gender-diversiteit, het milieu en duurzaamheid, privacybescherming van je klanten en kritiek op je regeringsleider.

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*