Een slechte film

Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven. Nooit eerder was het uitgekauwde cliché uit het genre ‘Ooit een normaal mens gezien? En, beviel het?’ zo toepasselijk als vandaag 20 januari 2016, de dag dat Donald Trump als 45ste president van de VS wordt beëdigd. Het voelt alsof Forrest Gump tot president is verkozen, maar die was tenminste nog vertederend. Trump is ronduit gevaarlijk. De wereld kijkt vol angst en beven toe. Het kan allemaal meevallen, het kán, voor de wereld. Maar niet voor de VS. Ook Cupertino houdt het hart vast. Het is een slechte film.

Trump heeft – naast zijn heldere momenten over infrastructuur en militaire uitgaven – duidelijke, maar slecht beredeneerde ideeën over encryptie, die tegenstrijdig zijn met die van Apple en van de rechten van de consument, Trump, omringd door miljardairs, heeft duidelijke, maar slecht beredeneerde ideeën over Apple in het algemeen. Dat de productie van iPhone terug naar de VS moet, bijvoorbeeld. Kan een president, omringd door jaknikkers, dat zomaar afdwingen? Kan een president, omringd door politieke dilettanten, iedereen met een dissidente mening laten schaduwen en afluisteren? De kans is groot van wel. In het land dat symbool staat voor de vrijheid van het individu, waar iedereen een kans had het te maken, verzamelt de overheid nu al de gegevens van miljoenen mensen, wantrouwt die iedereen die een afwijkende mening heeft. Wie Signal gebruik is bij voorbaat verdacht. Met dank aan Barack Obama, trouwens, onder wiens regering PRISM in werking kwam.

WHD_30Sht_01.inddHoe gaat Apple zijn rug rechthouden, als het wettelijk verplicht wordt een backdoor in iOS te bouwen? Wat voor consequenties heeft dat voor de rest van de wereld? Tim Cook was tot nu toe uitgesproken in zijn standpunt, maar het is raar als de directeur van een bedrijf voorvechter van democratische rechten moet zijn. We moeten het uitzitten. Over twee jaar ververst eenderde van het Amerikaanse Congres en Huis van Afgevaardigen. Hopelijk krijgen daar de Democraten hun meerderheid terug. Gewoon, alleen al om minder op Noord-Korea te lijken.

Of, als het toch een slechte film moet zijn, misschien barsten voor die tijd over de hele wereld supervulkanen uit en krijgt Californië The Big One, waarna iedereen in de VS de handen ineenslaat, Europa zich verenigt, Afrika alle dictators wegstuurt en Rusland en China iedereen te hulp schieten.

Je zou bijna op zo’n wending gaan hopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*