Eigendom is diefstal

EIGENDOM IS DIEFSTAL. Ik ben opgegroeid met die kreet, slordig op muren gekalkt. Ik geloof dat de Provo’s ermee zijn begonnen, waarna de kraakscene hem als zelfrechtvaardiging overnam voor het innemen van kolossale grachtenpanden. Het is een term die gemakkelijk bekt en universeel is in te zetten. Maar de anarchisten die uiteindelijk hun kraakpand konden kopen en nooit meer hoeven te werken (passend bij het anarchisme) hadden nooit kunnen voorspellen dat eigendom inderdaad uit de mode raakt. Maar dan anders dan ze hadden gedacht.

De deeleconomie past behoorlijk in het anarchistisch gedachtengoed. Samen delen enzovoort. Carpoolen, SnappCar en GreenWheels hebben alleen maar voordelen, de meeste auto’s staan tachtig tot negentig procent van de tijd parkeerplekken bezet te houden. Mijn pneumatische boorhamer ligt 99,9 procent van de tijd in de kist. Leegstaande slaapkamers? Gewoon op AirBnB zetten, dat scheelt protserige hotels. Apple Music, Spotify Netflix en aanverwanten maken muziek en films kopen overbodig.

De digitalisering maakt eigendom allang een vloeibaar begrip. Software is eigenlijk nooit eigendom. Je koopt een licentie, recht op gebruik. Meer niet.

De overtreffende trap daarvan is SetApp van MacPaw. Met SetApp koop je geen licenties meer, maar neem je een abonnement op software. Alsof je een leaseauto hebt: altijd de nieuwste versie van een programma, automatisch gedownload een systeem waarin je voor een vast maandelijks bedrag tientallen en uiteindelijk honderden apps kunt gebruiken. Dat is inclusief updates en gegarandeerd zonder ingebouwde reclame of kosten om functies te ontsluiten. Of het een succes wordt hangt af van wat je krijgt. De bundel bevat nu de usual suspects als iStat Menus, CleanMyMac, Permute en zelfs RapidWeaver. Niet heel aantrekkelijk. De Mac App Store als abonnement, met onbeperkt gebruik van altijd actuele apps. Het zou best kunnen werken. We kennen het al van Office 365 en Adobe Creative Cloud, al is de gedachte daarachter natuurlijk illegale kopieën tegengaan.

Het heeft alleen één nadeel, dat moderne opgeven van bezit. Het is niet dat je alles met elkaar deelt, het bezit is verschoven naar een bedrijf. Een bedrijf dat alles van je weet, wíl weten, móet weten voor je iets kan gebruiken. Van ‘eigendom is diefstal’ naar ‘privacy is diefstal‘. Het is snel gegaan.

Jack2016

@Nouwja

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*