Fake

Apple werd al met fake news bestookt toen het in de politiek nog niet in de mode was. Tegen de tijd dat de cijfers komen duiken er allerlei vage verhalen op over tegenvallende omzet, teruggeschroefde productie en toeleveranciers die geen bestellingen meer krijgen. In de beginjaren van MacFan hoorden we voortdurend dat Apple geen toekomst had en dat een doorsnee consument beter af was met de command lines en control-alt-delete die nog in Windows zaten. De laatste berichten dat professionals overstappen naar Windows had ik dan ook graag in de fake-hoek gezet, maar ik vrees dat er meer aan de hand is.

Je moet nooit naar analisten en techneuten luisteren als het over Apple gaat. Lees deze tweet eens van Chad C. Steeds vaker noemt de techpers de Apple Watch een kreupele mislukking zonder toekomst. Maar de gebruikers, in dit geval consumenten, zijn er gek op. Daarom maak ik me juist zorgen over de berichten van de gebruikers, in dit geval professionele video-editors, van de Mac Pro.

Can’t innovate anymore, my ass,‘ zei Phil Schiller toen hij de de nieuwe Mac Pro introduceerde. De beschuitbusvormige Mac was een bijzonder apparaat, voorzien van de nieuwste hardware en interfaces. Absoluut vernieuwend. Maar dat was in decenter 2013, op het moment dat ik dit schrijf 1162 DAGEN geleden, DRIEËNKWART JAAR geleden. En ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. De nieuwste iMac 27″ is al aan hem gewaagd.

Zelfs mijn zestienjarige zoon begint te kwijlen als hij het heeft over de Nvidea GTX 1080 grafische processor, twee keer zo snel, en half zo duur als zijn voorganger de Nvidea Titan X. Met ook een lager stroomverbruik (gamers weten waarom dat belangrijk is). Marco Solorio zou hem graag in zijn Mac Pro zetten, maar dat kan niet. En dat betekent voor hem uiteindelijk met pijn in het hart afscheid nemen van de Mac. Als je je geld verdient met computers weet je dat je altijd het beste gereedschap moet hebben om het werk het snelst af te hebben en het best uit te voeren. En dat zeggen en beslissen steeds meer van zijn collega’s. En ik geloof het.

Is het erg, als geluid- en videoproductie niet meer op een Mac plaatsvindt? Vanwege een videokaart of  RAM-modules? Ook als Apple met een eenvoudig zelf uit te breiden Mac Pro komt zal ik hem – en met mij 99 procent van de Mac-gebruikers – nooit kopen. Het is een nostalgisch prestigedingetje, zo’n werkruimte vol Macs, met echo’s van de jaren negentig, zie je wel, zie je wel, wel, el, el…

Maar heel diep in ons Apple-hart zal het een beetje bloeden.

JackNouws2

@Nouwja

2 REACTIES

  1. “Steeds vaker noemt de techpers de Apple Watch een kreupele mislukking zonder toekomst. Maar de gebruikers, in dit geval consumenten, zijn er gek op.”
    Als je buiten je bubble kijkt, dan zie je dat de consumenten er zeker niet gek op zijn. Cijfers variëren van een verkoopdaling van 75-90%.
    Je zal echt moeite moeten doen een consument te vinden die ‘er gek op’ is. Meestal vinden ze op z’n best ‘wel ok’, aangenomen dat de accu niet weer eens leeg is.

  2. Ja, dat soort geluiden hoor je steeds vaker. Het begint er inderdaad nu echt naar uit te zien dat Apple de professionele markt steeds meer laat versloffen en zich vooral richt op de doorsnee consument, waarvan er heel veel zijn, en de algemeen zakelijke klant, die beiden geen super krachtige computer behoeven.
    Op zich is dat niet echt verwonderlijk lijkt mij, als je moet concurreren tegen de schier oneindige (uitbreidings)mogelijkheden die er voor PC’s beschikbaar zijn, zeker nu Windows grafisch steeds beter is geworden. Wat dat betreft denk ik dat in 2017 wel het e.e.a. op dit gebied duidelijk zal worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*