Fans

‘Apple bedient klagende fans met productupdates.’ Mijn haren in mijn nek gingen weer eens overeind staan. Ik weet het, het klinkt hypocriet, zeuren over de term ‘fans’ op een site die MacFan heet, maar als Nu.nl de productpresentaties zo samenvat kan ik niet anders dan hoofdschudden. ‘Fans’. ‘Bedienen’. Het is allang geen 1998 meer, toen Windows-gebruikers verbaasd keken naar mensen die hardnekkig peperdure slome, incompatibele Apples bleven kopen. Dat moesten vast wel idolate fans zijn.

Het was wel een hele bijzondere WWDC op 5 juni. Productaankondigingen zijn er vrij zeldzaam, het is immers een bijeenkomst voor softwareontwikkelaars. Maar nu: een totaal nieuwe iPad Pro, nieuwe iMacs, nieuwe MacBooks, nieuwe MacBooks Pro… Apple deed zelfs een Samsungetje met een iMac Pro die pas over een half jaar op de markt komt en de herhaalde bevestiging dat in 2018 de modulaire updatebare Mac Pro zou komen.

Het is daarmee duidelijk dat Apple geen fans heeft. Fans zouden alles van Apple pikken. Fans zouden nooit overstappen naar Android of Windows, ook als hun oude apparaat tegenviel. Critici daarentegen, die komen met argumenten waarom iets niet deugt. Critici zien dat het gras aan de overzijde groener is en aarzelen niet om een drukke straat over te steken. Fans kun je in gezicht spugen en dan zeggen ze nog dankjewel.

Er was nóg een klein lichtpuntje. De nieuwe 21,5″ iMacs hebben geen aan het moederbord vastgesoldeerd processor en RAM, waardoor het in principe mogelijk is de peperdure upgrades van Apple te omzeilen. Waarschijnlijk ziet Apple ook in dat het overdreven is een heel moederbord in de shredder te gooien omdat één RAM-module rot is en bespaart het zo op reparaties. Maar dat is dan ook de enige reden.

Een snellere processor van de dozenschuiver en extra RAM voor geheugenhongerige nieuwe apps, meer opslag als de ssd’s in prijs zakken of de hd het begeeft: het verlengt allemaal de levensduur van een Mac aanzienlijk. Maar Apple wil niet meer dat iemand aan zijn producten komt en lobbyt actief tegen de ‘right to repair’-beweging. Recyclen van oude Macs en iPhones is heel nobel, maar in de praktijk komt er weinig van terecht en het blijft krankzinnig dat Macs en iPhones verschroot worden omdat er één vastgesoldeerd onderdeeltje op het moederbord stuk is.

Een schone taak (pun intended) ligt hier voor de critici van Apple. Voor elke niet-repareerbare Mac of iPhone moet een minderjarige in Afrika een giftige donkere mijn in. Misschien moet Jony Ive in zijn witte kamer daar eens aan denken als hij de volgende iPhone ontwerpt. En anders gaan wij critici hem eraan herinneren.

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*