Foto’s van de kinderen

Op een boekpresentatie ontmoette ik de vriend van vroeger en we toonden elkaar de foto’s van onze kinderen. Toen het zijn beurt was liet zijn Samsung het afweten.
‘Het systeem vreet zesenhalf van de acht gigabyte op,’ zei hij. ‘En dan krijg ik de melding dat hij de foto’s niet kan laten zien.’ Hij veegde even vergeefs langs de icoontjes en liet me de foutmelding zien. ‘Ik dook in het water en vergat dat mijn iPhone nog in mijn zwembroek zat. Dit was de enige telefoon die ik daar kon kopen.’
Gelukkig had hij nieuwe foto’s van zijn dochters kunnen maken.
Columniste Eva Hoeke – die ik altijd graag lees – kwam ook goed weg schreef ze in de Volkskrant van 3 juni 2017 (alleen voor abonnees). 

Haar column is de oude riedel van het gevecht met de moderne digitale levensstijl. Met name de overstap naar een nieuwe iPhone. Wat tot haar verbazing toch meer voorbereiding eiste dan ze dacht. Maar dat begreep ik al toen ze schreef dat ze met een omgebogen paperclip de simkaart had verwisseld. Met een paperclip! Na de voor de hand liggende non-problemen eindigde het verhaal goed, want het was een iPhone. Maar één ding bleef bij me haken. Zonder reservekopie van haar oude was ze “BIJNA DE GEBOORTEFOTO’S VAN DE KINDEREN KWIJT JA!”

En ik geloof het. Ik vrees zelfs – mede door die column met alle dichterlijke overdrijving – dat het overgrote deel van de iPhone-gebruikers hun apparaat nooit aan iTunes op hun computer hangt (in negentig procent van de gevallen een pc), laat staan dat ze de foto’s back-uppen op een harde schijf. Alle foto’s die je ooit hebt gemaakt alleen op je telefoon, ik begrijp het niet. Maar ik lees genoeg wanhopige berichten op Twitter en heb het bij Android-gebruikende familieleden al eens meegemaakt om te weten dat het gebeurt. Back-uppen is de enige manier om je foto’s veilig te houden, tenzij je graag pubers bij de Vodafone in je foon laten meeneuzen.

Een iCloud-reservekopie lijkt een goed alternatief. Ikzelf heb die uitgeschakeld, ten eerste vanwege de schamele 5GB die Apple je geeft, terwijl 32GB nu de standaardopslag is en ten tweede omdat je iCloud-reservekopie (nog steeds) niet zodanig versleuteld is dat niemand erbij kan. Misschien is het paranoïde van me, maar intieme familiefoto’s in de cloud, zelfs al is het iCloud? Ik zou er twee keer over nadenken. BN’er of niet.

@Nouwja

[NB: link over encryptie iCloud back-up toegevoegd]

 

 

 

6 REACTIES

 1. Een beetje beschamend dat een Apple journalist feiten niet weet en over triviale zaken zeurt.

  iCloud data is beveiligd met encryptie en 2FA login. Dat laatste heeft geen zin indien gebruikers 12345 wachtwoorden wel zo makkelijk vinden. En als het mis gaat, dan gaan we toch gewoon ons beklag doen bij Radar of Kassa?

  Voor “maar liefst” 0,99 ct/pm krijg je 50 GB opslag. Voor 2 eurootjes meer 200 GB. Een kop koffie of iets te veel gas geven in je auto kost meer. Nee, dan liever ouderwets met kabeltjes je telefoon synchroniseren met je Mac …

  Apple doet zijn best om het de gebruiker zo gemakkelijk en veilig mogelijk te maken. Je kunt dan of zeuren of er dankbaar gebruik van maken.

  Wellicht is de column met enig sarcasme geschreven. In dat geval heb ik niets gezegd.

  • De data in iCloud zijn inderdaad versleuteld, maar niet op een manier dat Apple er niet bij kan. Dus als Apple erbij kan, dan kan in principe iedereen erbij. Ik heb de tekst aangepast om dat duidelijk te maken.

 2. Duidelijk. Dank voor de extra link. Nu eens mijn keuze voor iCloud backup heroverwegen. iCloud photos heb ik ook. Handig maar blijkbaar kwetsbaarder dan ik dacht.

 3. Nog een voordeel van een lokale back-up met iTunes: als je voor ‘versleutelde back-up’ kiest komen ook al je wachtwoorden daarin te staan en is je nieuwe of herstelde iPhone meteen helemaal ingericht.

  • Apple heeft ook rekening te houden met gebruikersvriendelijkheid. Indien de encryptiesleutel 100% alleen bij de gebruiker aanwezig is, dan is de gebruiker al zijn gegevens kwijt indien deze zijn wachtwoord is vergeten. In dat geval heeft Apple geen instrument om de gebruiker te helpen. Weet dat Apple heel veel gebruikers heeft die A-technisch zijn en vaak fouten maken, zoals dus wachtwoorden vergeten. Indien je een bedrijf niet een heel klein beetje wilt vertrouwen, dan kun je beter geen electronica gebruiken die verbinding hebben met het internet. Als Apple kwaadwillend is dan kunnen ze ook je “lokale” Mac leegslurpen zonder dat je het weet. Je data in de iCloud is veilig, als je zelf ook een beetje verantwoordelijkheid neemt (goed wachtwoord is een begin). Net zoals je (hopelijk) goed op je huissleutel past.

   En trouwens, wachtwoorden (KeyChain) zitten ook in de iCloud backup.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*