Ga van mijn wolk af

Ik ben een verzamelaar. Ik sleep mijn persoonlijk archief sinds mijn eerste verhuizing mee. Nu heb ik daar opslag voor gehuurd. Mijn kindertekeningen, alle schriften van lagere en middelbare school, syllabi en werkstukken van de universiteit. Ik heb zelfs mijn Lego nog, één schoenendoos vol. Geen wonder dat mijn digitale archief inmiddels 5TB omvat. Muziek, films, foto’s, e-mails, documenten en back-ups van websites. En dan heb ik het plan om mijn analoge archief te digitaliseren (zie boven, plus brieven, negatieven, super-8 filmpjes) nog niet uitgevoerd. Voor de geschatte totale 8TB zou ik ook opslag kunnen huren. Dat gaat niet gebeuren.

Ik ben niet de enige gebruiker van de ruimte waarin ik mijn spullen heb opgeslagen. Een medehuurder en de eigenaar hebben een sleutel. Daarom ligt een aantal dingen achter slot en grendel. Dat is vergelijkbaar met hoe ik iCloud en DropBox gebruik. Mocht de schoonzoon van de eigenaar binnenlopen terwijl ik er niet ben, dan kan die zich hooguit vrolijk maken om mijn bewaardrift. Aan mijn persoonlijke en waardevolle spullen kan hij niet komen zonder dat ik het weet.

Clouddiensten zijn wel ongelofelijk handig. Bookmarks die ik op mijn iPhone maak, verschijnen vanzelf in Safari op mijn Mac (omgekeerd werkt het ook: Safari resetten op je iPhone wist ook de browsegeschiedenis op je Mac). Een route die ik thuis in Kaarten uitstippel hoef ik in de auto op mijn iPhone alleen maar te starten. Foto’s die ik op Bonaire maak, staan op Mac als ik die thuis weer openklap, afspraken zijn met één vinger te zien op alle apparaten van alle huisgenoten.

Het nadeel is heel groot. Wat in de cloud staat – letterlijk: op de computer van iemand anders – is niet meer van jou. Aanbieders van clouddiensten hanteren gebruikersvoorwaarden die jouw privacy wel respecteren, maar ondertussen. Of ze worden overgenomen, gaan failliet of hebben urenlange storingen.

Het is mogelijk het beste van twee werelden te hebben. De volledige flexibiliteit van een cloud, wereldwijd synchroniseren met je eigen computer of de apparaten van je huisgenoot en toch als enige de sleutel van de deur hebben. Met een persoonlijke cloud. Dat zou het nut van het Internet van Dingen (IvD) een stuk groter maken, dat nu bestaat uit apparaten die nu met elastiekjes en plakband zijn beveiligd en communiceren via servers van bedrijven die over een jaar niet meer bestaan.

Waarom heeft dan iedereen nog niet een persoonlijke cloud? Om dezelfde reden dat bijna niemand meer een eigen website met een blog heeft. In plaats van ftp-instellingen invoeren en templates uitzoeken neem je nu een Facebook-account. Kant-en-klaar en gratis. Maar gratis is niet voor niets. Ik vraag me af wanneer dat besef tot de gebruiker nou eens doordringt en dat het ook over je grootouders gaat als mensen zich zorgen maken over de obsessieve dataverzameling van bedrijven, organisaties en vooral overheden.

Een persoonlijke cloud instellen is nog niets voor je grootouders, al zijn Synology en Western Digital aardig op weg. Verder is er OwnCloud (de naam zegt al genoeg) en NextCloud. De reden waarom ik voor een Mac koos in 1987 was het gebruiksgemak, dus als ik zie dat ik bij NextCloud zelf een RaspBerry Pi moet inbouwen, zakt de moed in mijn schoenen. Een gebruiksvriendelijke oplossing hoeven we van Apple niet te verwachten, dat wil dat we iCloud gebruiken. Ik zal in 2017 maar eens diep ademhalen en me verdiepen in de materie. En dingen weggooien.

Echt, ik ga het doen.

Jackanoniem

@Nouwja

DELEN
Vorig artikelVliegende auto’s
Volgend artikelLees in MacFan 128

2 REACTIES

  1. Crashplan vind ik goed. OK als je begint met uploaden dan duurt het nog een jaar voordat alles gedaan is. Maar ben je eenmaal klaar dan kun overal bij, waar je ook bent. Met 2 wachtwoorden lijkt het mij redelijk veilig. Ongeveer 60 us dollar per jaar limietloos in grootte.

  2. Het beste om van je verzamelingen af te komen is om te verhuizen. Dan raak je zoveel zooi kwijt ook al wil je dat niet. Helemaal als je naar een kleiner huis verhuist. Is mij dit jaar overkomen. Ik wilde niks weggooien, maar besef ook dat ik de meeste meuk die ik weg heb moeten gooien al 20-30 jaar niet meer had bekeken. En als je alles gaat digitaliseren is de kans groot dat je het binnen een jaar of 2 allemaal vergeten bent en er nooit meer naar kijkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*