Geheimen

‘Ik zou je wel een foto willen sturen, maar je hebt geen WhatsApp,’ sms’te een vriendin me vanaf Sardinië. Dat vond ik heel grappig, want ze stuurde me een blauw sms’je. En een blauw sms’je is een iMessage, een bericht dat over het datanetwerk gaat, niet zo’n peperdure mms. Een paar minuten later kon ik meegenieten van haar uitzicht over de Middellandse Zee. Hoeveel meer mensen zouden niet weten dat iMessage een volwaardige berichten-app is? En, van hoeveel meer apps op een iPhone blijven de functies grotendeels ongebruikt?

Je maakt van Kompas een Waterpas door naar links te swipen. Het klinkt dwangneurotisch, maar ik gebruik dat best vaak. Het klinkt even dwangneurotisch waterpasserig, maar ik zet de horizon op mijn foto’s recht met Foto’s. Van Klok gebruik ik niet alleen Wekker, maar ook Timer, als kookwekker én als tijdschakelaar om muziek uit te zetten. Als mevrouw Nouws me een berichtje stuurt heeft ze niet alleen haar eigen toon, maar ook haar eigen patroon van trillingen als het geluid uitstaat. Ze kan ook thuis dingen op het boodschappenlijstje in Notities op mijn iPhone zetten terwijl ik door de supermarkt slenter. Als ik de auto parkeer voor ik mijn bestemming heb bereikt, schakelt Kaarten voor het laatste stukje automatisch over van aanwijzingen voor de auto op voetgangers.

Het is maar een fractie van de verborgen geheimen van de iPhone en dan heb ik de de mogelijkheden van Toegankelijkheid – die ook handig zijn als je geen gehoor- of zichtproblemen hebt – nog niet genoemd. Af en toe denk ik erover mijn krakende 5s mijn laatste iPhone te laten zijn, maar als ik mijn eigen lijstje lees denk ik dat ik nooit meer iPhoneloos kan leven.

@Nouwja

2 REACTIES

  1. Het jammere van verborgen geheimen is… uhm ja, dat ze verborgen geheimen zijn. Je moet ze bij toeval ontdekken. Ik wist bijvoorbeeld niet dat Kompas ook een waterpas in zich had (dank voor de tip Jack). Dat heeft Apple goed verborgen!

    Dat de Messages app niet alleen een SMS app is wist ik wel. Stuur je een message naar een andere Apple gebruiker dan maakt Messages daar automatisch een iMessage van. Je kan dat zien omdat de message dan blauw is.
    Wat je wel moet weten is wat er gebeurt wanneer die iMessage niet afgeleverd kan worden als de ontvanger niet (meer) online is. Messages verstuurt je bericht dan alsnog als SMS, of, als je dat aan hebt staan, MMS. Een, op zich mooie, functie die je toch onverwachte kosten kan opleveren.

  2. Het kompas: wanneer je er eenmaal op klikt en je draait ermee dan meet het kompas het aantal graden dat je draait. Voor wie ook nog met een reflex of een toestel zonder locatiefunctie fotografeert, omwille van de betere lenskwaliteit of wat dan ook, staat op het kompas de juiste locatie van waar je de foto neemt. Je maakt een screenshot van je scherm en je kan achteraf deze gegevens aan je foto’s toevoegen dmv een programma als “Photo GeoTag”. Let er wel even op dat de datum van je fototoestel juist staat ingesteld, dan komt hij overeen met de gegevens van je fototoestel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*