Gelegenheidsdieven

Eén sleutel waarmee je voordeur, achterdeur, schuurdeur, garagedeur, slaapkamerdeur, tuinpoort, fietsslot, auto, postbus, vuilcontainer, schoollocker, geldkluis, spaarpot, ov-poortje, vliegtuigkoffer, hotelkamer én wc-deur opent is heel handig. Geen dikke sleutelbos meer in je broekzak of tas, maar één sleutel. En een nachtmerrie als je hem kwijtraakt. Niemand heeft dat, toch? Ondertussen zijn er maar genoeg mensen die één e-mailadres gebruiken voor al hun accounts, nagenoeg hetzelfde idee. Vaak ook nog het adres dat ze gratis van hun provider kregen.

De kans dat hackers op afstand inbreken in je computer, pc of Mac, is ongelofelijk klein. Het is veel eenvoudiger om te phishen. Iemand ervan te overtuigen zijn of haar wachtwoord op een webpagina in te voeren. En dat is eenvoudiger dan je denkt, ik ben er ook ingetrapt. Daarom is het zaak de schade zoveel mogelijk te beperken. Door zoveel mogelijk verschillende sleutels te gebruiken. Zoveel mogelijk e-mailadressen. Niet altijd dat ene.

Ik gebruik mijn Ziggo-mailadres alleen voor communicatie met Ziggo. Ik heb voor mijn bank, mijn beleggingsbank, mijn Apple ID en iCloud allemaal aparte adressen die ik voor geen enkele andere communicatie gebruik. Ik heb een apart adres voor familieaangelegenheden, een zakelijk e-mailadres en een privéadres. Voor elke webwinkel een ander en een speciaal adres voor nieuwsbrieven of verplichte accounts dat ik net zo vaak wissel als mijn ongeregistreerde Bonuskaart.

Het is een hoop werk, dat geef ik toe, maar dankzij een wachtwoordmanager veel eenvoudiger dan het lijkt. En het is niet voor niets, al kost een onbeperkt aantal e-mailadressen op eigen domein hooguit een paar tientjes per jaar. En dan nog ben je niet 100 procent veilig: als ze het echt op je hebben gemunt, helpt een politiekeurmerk van je sloten ook niet. Maar voor de gelegenheidsdief is dat in 99 procent van de gevallen voldoende om eerst eens bij die buren met dat raam op een kier te kijken.

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*