Gulden snede

Hoe groot is de kans dat ik ooit een Mac Pro koop? Heel klein. Tachtig procent van alle verkochte Macs zijn MacBooks. De rest is iMac, Mac mini en Mac Pro. John Gruber schatte het aandeel Mac Pro hooguit een procent. Het overgrote merendeel van de mensen die hun geld verdienen met een Mac heeft voldoende aan de krachtigste MacBook Pro of iMac. Het leek er daarom even op dat Apple de Mac Pro een stille dood liet sterven. Maar die vragen worden niet overgeslagen. Apple liet weten dat er een nieuwe, eenvoudige te upgraden Mac Pro aankwam. Dat was het goede nieuws. Het slechte nieuws was dat hij pas in 2018 kwam. Volgend jaar pas? Waarom moet dat zo lang duren?

433px-1Open_Power_MacG3

(De mallotige PowerMac G3 was al zeer eenvoudig te upgraden)

Een Mac die het uiterste uit hard- en software haalt is misschien hooguit interessant voor een handvol video-editors en animators, maar het is tegelijk ook een showpoedel. Veel mensen associëren BMW met de beestachtige M-series, maar het merendeel van de BMW’s is een braaf modelletje. Elektrische ramen of airco was vroeger voorbehouden aan de duurste topmodellen, maar zit nu standaard op boodschappenautootjes. De Mac Pro is de ‘kijk eens wat wij kunnen’-computer, die de weg baant voor betaalbare iMacs met Pro-capaciteiten.

De huidige Mac Pro is een bijzonder apparaat. Een technisch hoogstandje. Ook een showpoedel, maar dan anders. Door het ontwerp amper te upgraden. Dat is prima voor 99 procent van de Mac-gebruikers. Maar voor die een procent, die we allemaal bewonderend aankijken omdat ze zo’n Mac nodig hebben en kunnen betalen, voor die een procent niet. En daarom moet die nieuwe Mac Pro niet alleen volledig en eenvoudig te upgraden zijn, hij mag er ook niet uitzien als een industriële vaatwasser.

Ik vertrouw erop dat je straks de nieuwe Mac Pro kunt nalopen met een winkelhaak om te ontdekken dat de maximale uitbreidbaarheid en de ideale luchtstroom voor koeling zijn gecombineerd met de gulden snede. Hoe nauw dat komt zie je aan deze pagina uit 2015 die nu twee keer is geüpdatet. Samsung geeft geen fuck om het uitlijnen van gaatjes of het symmetrisch plaatsen van gleufjes of schroefjes, zolang alles maar in de kast past.

Laat Apple maar zien hoe het moet.

JackNouws2

@Nouwja

2 REACTIES

  1. Het is goed dat Apple weer eens naar haar gebruikers gaat luisteren. Volgens mij zijn ze al een tijdje de weg kwijt. Getuigen o.a. de laatste Mac mini die slechter is dan die uit 2012, een MacBook pro waar vorm over functie prevaleert en de laatste update van Numbers dat vrijwel onbruikbaar is geworden en merendeels 1 ster reviews heeft in de App Store.

  2. Ik vermoed dat Samsung liever een relatief groter scherm wilde en dus de hardware zo ruimtebesparend mogelijk heeft geplaatst. Apple vindt blijkbaar de uitlijning van de zijkanten belangrijker dan een compactere telefoon met een groter scherm. Kwestie van verkeerde prioriteiten wat mij betreft…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*