Iedereen voyeur

Seks in de buitenlucht, liefst op klaarlichte dag. Ik schat dat het merendeel van de mensheid er zich wel eens aan gewaagd heeft. De kans dat iemand je betrapt maakt de foekiefoekie een stuk opwindender. Net wurgseks, maar dan zonder het gevaar dat je doodgaat. Letterlijk, tenminste. De smartphone heeft dat onschuldig pleziertje verpest. Behalve betrapt kun je nu ook voor gek worden gezet op bepaalde sites, en feitelijk virtueel doodvermoord. Camera’s, overal camera’s. En hoewel beveiligingscamera’s op elke straathoek, reality-tv, dashcams, scanauto’s van de parkeerwachters en de kentekenscanners boven de snelweg al het toppunt lijken te zijn, het definitieve einde van de privacy moet nog beginnen.

Zelfrijdende auto’s zouden wel eens het einde kunnen betekenen van slachtoffers in het verkeer. Sinds de invoering van de APK is de bestuurder nagenoeg de enige negatieve factor. Alcohol, navigatiebediening, berichtje lezen, naar andere weggebruikers kijken, seks met de bijrijd(st)er, slaperigheid, dagdromen, laagstaande zon, overmoedigheid, vermoeidheid, dropje pakken, foute inschattingen, medicijnen, ruzie op de achterbank, zoemende wesp, noem het maar op. In een autonome auto is dat allemaal niet nodig. Daarnaast lossen zelfrijdende auto’s parkeerproblemen op en rijden ze veel zuiniger en schoner dan automobilisten met een zware voet.

Maar om dat voor elkaar te krijgen is een zelfrijdende auto rondom uitgerust met tientallen camera’s. Als één Streetview-auto al privacypaniek oplevert, stel je dan voor dat er straks 24 uur per dag miljoenen auto’s maal tien camera’s alles filmen. Jij op de fiets. Jij in een andere stad dan je ouders, partner of werkgever dachten. Waar gaan die data heen? Blijven ze in de boordcomputer van de auto? Kan de eigenaar beelden opnieuw bekijken en opslaan? Of deelt de auto de gegevens via wifi met alle auto’s in de omgeving en de servers van Ford, GM, Tesla of wie dan ook de eigenaar is van die autofabrikanten? En hoe lang blijven die gegevens bewaard en hoe goed zijn ze beveiligd.

Technische vooruitgang heeft ons al veel positiefs gebracht, maar alles heeft een donkere kant. En ik denk ook dat hoe verder we komen, hoe donkerder die kant blijkt te zijn.

 

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*