Is it safe?

Apple vs. FBI. Het lijkt zo lang geleden, achter storm Donald. Even kort samenvatten. Apple was niet in staat de FBI te helpen met het ontsleutelen van een iPhone. De FBI interpreteerde dat als onwil. Senatoren dienden wetten in die verplichtten tot het inbouwen van backdoors in besturingssoftware. Apple vond medestanders in de techwereld die het belang van goede encryptie en het gevaar van backdoors en overheidsbemoeienis benadrukten. In die hele storm kwam opeens Jonathan Zdziarski bovendrijven. Hij is de auteur van software om smartphones te kraken en begon zich luid en nadrukkelijk met de discussie te bemoeien. Al twitterend besloot hij Little Flocker te maken, software om je Mac te beschermen tegen malware en virussen.

Little Flocker is inmiddels aan versie 1.6 toe. Ik heb er al eerder over geschreven. Omdat Little Flocker zich op het allerlaagste systeemniveau van macOS nestelt, is het alert op elke verdachte activiteit. Het vergt durf en geduld om het te installeren. De eerste weken moet het programma leren en dat kost handelingen en pop-ups. Voor een journalist of mensenrechtenactivist is het de beste vijftien dollar die je kunt uitgeven, maar ik ga de stress mijn gezin niet aandoen.

Maar dat kan wel eens gaan veranderen: Zdziarski werkt inmiddels bij Apple (en twittert niet meer). Ondanks zijn pittige kritiek op het bedrijf, maar tegendraadsheid is niet per se een slechte eigenschap in Cupertino. Ik hoop dat het ertoe leidt dat een volgende versie van macOS de volledige functionaliteit van Little Flocker heeft ingebouwd, als een onzichtbaar schild dat zonder enige hindernis of noodzaak tot kennis van zaken de gebruiker beschermt tegen virussen, Trojans en hackpogingen.

Zdziarski

De dreiging van malware groeit nog steeds. Maar terwijl het voor Windows en Android een gegeven is, is het voor iOS en macOS nieuws. Met deze ontwikkeling zal dat zeker zo blijven. Hup Jonathan!

Jackanoniem

@Nouwja

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*