Kaarten schudden (bijgewerkt)

Het is koud hier in Portugal. En dat terwijl ik wilde overwinteren. De rest is voorspoedig gegaan, geen zorgen. De 22 jaar oude Opel Astra die ik speciaal voor de gelegenheid kocht houdt zich kranig en gaat – ondanks de automatische bak – met 1 op 14 zuinig met de benzine om. Ik heb de reis vier keer eerder alleen gemaakt, met een Volvo 66. Die reed 1 op 10. Tja, dat was de tijd van muntjes in een telefooncel, vier valuta in de portemonnee voor benzine, verblijf en tolweg en van hannesen met wegenkaarten als je verkeerd was gereden. Dat laatste is trouwens niet veranderd.

Ik heb net als de meeste mensen een blind vertrouwen in navigatie-apps. Ik kom zelden in Baskenland, je mag verwachten dat een app beter de weg weet. Tja. De eerste dag bracht Google Maps me vrij gericht naar mijn bestemming. Een route invoeren zonder tolwegen lukte me niet op mijn iPhone, terwijl je vanaf Tours, en zeker vanaf Potiers, gerust over de RN10 naar Bordeaux kunt rijden. Je ziet zoveel meer onderweg.IMG_1704

Apple Kaarten geeft de mogelijkheid wel en ik ben niet voor niets MacFundamentalist. Kaarten is flink bijgewerkt, ik ging er vanuit dat de app me van Biarritz naar Bragança zou brengen. Maar nee. Alsof ik weer als twintig jaar geleden zielloze rondjes reed op een rotonde, eindigend op een dorpsplein, in plaats van een snelweg. Er klopte geen zak van de wegaanduidingen. Misschien was het een streek van de Basken, met hun eeuwige onafhankelijkheidsdrang. Wat volgens Kaarten de  N1 heette was de A15 en toen begon het gesodemieter met als dieptepunt hetzelfde stuk op een tolweg twee keer in beide richtingen afleggen, omdat Afslag 12 Afslag 13 was. Apple Kaarten, ik weet het niet hoor.

Schermafbeelding 2017-02-02 om 22.48.16

Tijd voor een andere app, maar voor alle zekerheid rijd ik volgende maand terug via Barcelona.

NB. Eerlijk is eerlijk: Apple Kaarten heeft me uiteindelijk prima naar mijn eindbestemming begeleid. Tolwegen vermijdend, tenzij het stukken waren die tolvrij waren. Wegen gezien die ik niet kende en dus ook stukken van Portugal waar ik niet eerder was. Obscure weggetjes die inderdaad de boel flink afsneden, enzovoort. Ik wilde Sygic proberen, maar ook die app kende alleen tolvrije wegen naar mijn bestemming in Spanje. Kortom, ik ben er nog niet aan uit.

 

JackHuh

@Nouwja

 

 

1 REACTIE

  1. Probeer eens Navigon, kost wel zo’n kleine 80 euro.
    Invoeren is veel handiger als de navigatie in de nieuwe passaat.
    De passaat maakte een zootje van de navigatie in de driehoek Cannes – Nice – Grasse, waardoor ik maar weer op de iPad mijn weg zocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*