Pro

Dit is MacFan.nl, de site gerelateerd aan het tweemaandelijkse blad MacFan. Maar zowel de site als het blad als mijn columns gaan zelden nog over de Mac. Het is iOS en iPhone voor en na. Zelfs op de site van Apple zit de Mac in een klein hoekje. Ook financieel: de Mac brengt maar een zielig beetje binnen, vergeleken met de iPhone en iPad. Maar hé, alles is relatief: als Apple alleen nog maar Macs zou verkopen zou het nog steeds het best verdienende computerbedrijf ter wereld zijn. De Mac is springlevend.

Toch knaagt het. De koopgids van MacRumors laat het zien: de updates van nieuwe Macs blijven uit. De iMac ziet de op een na langste interval sinds 2010 met 450 dagen, de MacBook Air wacht al 668 dagen, gevolgd door de Mac mini met 812 dagen en ten slotte de Mac Pro met een verbijsterende 1114 dagen na de laatste vernieuwing.

De Mac Pro zou het visitekaartje van Apple moeten zijn, kost-een-paar-centen-maar-dan-krijg-je-ook-wat. Met elke maanden een update. De nieuwste processor, de nieuwste videokaart, de nieuwste RAM-technologie, de nieuwste ssd’s. Alles om het uiterste uit OS X te halen. Een medialieveling, een referentie voor alle desktops. Maar nee. Na drie jaar begint iMac hem zelfs in te halen.

Tim Cook liet weten, in de gebruikelijke vage, maar op-de-borst-kloppende bewoordingen, dat Apple in  2017 met geweldige desktopproducten zou komen. Ik mag het hopen. Ik weet dat meer dan de driekwart van mijn internetverkeer zich via mijn iPhone afspeelt, maar deze column schrijf ik op mijn Mac. Ook nu mal- en adware de Mac lijken te hebben gevonden, is macOS nog steeds het veiligste, gebruiksvriendelijkste en prettigste OS om mee te werken. Ik wil mijn Mac niet missen.

De clickbait die aankondigt dat het nu echt afgelopen is met Apple bestaat sinds het www, daar kijk ik niet naar, maar wel naar genuanceerde verhalen, zoals van softwareontwikkelaar Chris Adamson. Ik zie mensen om me heen die hun MacBook voorzien van een ssd, omdat ze niet nieuwste model niet kunnen verantwoorden aan boekhouder en belastingdienst. Ik wil het van me afschudden en me opsluiten in mijn reality distortion field, maar ik vrees het ergste.

JackHuh

@Nouwja

 

DELEN
Vorig artikel2017
Volgend artikelAfscheid

2 REACTIES

 1. Helaas ben ik het helemaal met je eens… Ik heb echt zitten wachten op de nieuwe MBP om mijn oude te vervangen. De nieuwe ziet er schitterend uit, is bijna sexy te noemen. Maar voor die prijs verwacht ik dan toch iets wat perfect werkt en echt state-of-the-art is. Niet iets wat eerst videoproblemen heeft en dan weer een batterijtijd heeft waar niemand iets van begrijpt. En dan moet ik nog een resem verloopkabeltjes kopen of ik kan zelfs geen usb-stickje gebruiken. Of mijn iPhone aansluiten! Eén usb-poort had toch gemogen.
  Trouwens, volgens mijn Appledealer ligt het videoprobleem aan AMD, niet aan Apple! Ja, hallo, wat een mentaliteit…
  Net mijn MBP van eind 2008 (!) van een ssd voorzien. Loopt terug prima nu. Gelukkig alles terug kunnen zetten van de timecapsule, want de geplande clean install met Sierra gaat niet op dit oudje en een kopij van Yosimite biedt Apple niet meer aan…
  Die oude filmpjes waar ze de draak steken met Microsoft lijken al héél oud nu. Elke update wordt gevolgd door eentje om de bugs weg te halen, en iTunes geeft me elke keer stress omdat ik steeds moet zoeken waar dingen nu weer verstopt zitten. So very Microsoft indeed…

 2. Eens met zowel Dirk als Jack!

  Ik gebruik mijn MacBook Pro onder andere cursussen en Workshops te geven, live en online, en dat kost flink wat processorkracht. Hoe blij was ik toen er nieuwe MacBook Pro-modellen werden aangekondigd… en hoe teleurgesteld toen ik de specificaties en de belachelijke prijzen zag.

  Mijn oplossing is een variant op die van Dirk: een MacBook Pro uit 2012 erbij, met een flinke SSD van 1TB. Kosten: nog geen 1000 euro. Snelheid en prestaties: fantastisch… mijn video’s comprimeren supersnel en alles loopt als een zonnetje. Geen enkele behoefte aan een 2017-model!

  Apple is op Mac-gebied verkeerd bezig op dit moment. Ik hoop oprecht op een koerswijziging!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*