Slechte appel

De nieuwe kwartaalcijfers van Apple zijn er weer. Heerlijk. 400.000 minder iPhones verkocht (voor Apple-begrippen een handvol). Minder iPads verkocht, maar nog steeds een marktaandeel van 81 procent bij tablets boven de 200 dollar. Meer Macs verkocht, ook al vond iedereen de nieuwe MacBook Pro met touch bar niet meer Pro. En een verkoopverdubbeling van de ‘flop’ Apple Watch, waarmee Apple niet alleen de grootste smartwatchverkoper is, maar de grootste horlogeverkoper in het algemeen. O ja, en de winst en omzet waren misschien niet gestegen, maar nog steeds, al jaren lang, ongelofelijk. Niet dat het een zak uitmaakt.
usb-c
Apple kan nog steeds weinig goeds doen. De Windows-wereld rolde (weer) over de grond van het lachen toen de nieuwe MacBook Pro met vier usb-c-poorten uitkwam. Maar nu Microsoft voor 1149 euro (entreeprijs) de Surface Laptop uitbrengt met één usb-a-poort (en één mini-DisPlay-poort en één niet-standaardpoort voor een dock, ik had niet opgekeken van een via-poort), die in principe alleen apps uit een appstore kan downloaden is het stil. Ik snap het, in de Windows-wereld kun je kiezen welke klotecomputer je koopt en als geen enkele bevalt schroef je er zelf een in elkaar.

briljant
Maar niemand werd gedwongen over te stappen naar een MacBook Pro en dat is nu juist de meest compatibele computer die er bestaat. Eén poort om stroom te geven, of de accu op te laden, om beeldschermen aan te sturen, te verbinden met externe opslagmedia en usb-sticks. Voor gebruikers maakt dat geen zak meer uit. Briljant. Dat vinden ze in de Windows-wereld vast ook. Over tien jaar.

@Nouwja

 

DELEN
Vorig artikelWondere wereld
Volgend artikelIedereen voyeur

5 REACTIES

 1. Over de briljantheid van Apple’s besluit om alleen USB-C poorten in de nieuwe MacBook Pro te zetten kan je eindeloos discussieren. Ja, je MacBook Pro is toekomstbestendig want USB-C is de toekomst. Nee, je MacBook Pro is geschikt voor de toekomst wanneer alles USB-C is, maar niet zo geschikt voor nu. Nu hebben de meesten nog spullen met een gewone USB aansluiting en om die te gebruiken heb je een adapter nodig. Voor een desktop is dat niet zo’n probleem, maar voor een laptop is het op zijn minst onhandig dat je weer iets extra’s mee moet slepen. Vergeet je zo’n dongle in je tas te stoppen of raak je die kwijt…
  Een paar van die USB-C aansluitingen vervangen door gewone USB aansluitingen zou van de MacBook Pro niet alleen een laptop voor de toekomst gemaakt hebben, maar ook een laptop voor nu. Dat zou pas echt brillant zijn geweest.

  • Toen destijds de eerste iMac zonder floppydrive werd uitgebracht was de wereld te klein. Klein voorbeeldje van een Apple die vooruitkijkt en niet bang is om afscheid te nemen van oude techniek.

   Ook nu verbaast mij weer het gezeur over USB-C; een fantastiche poort. Geschikt voor (bijna) alles. Één standaard; wie wil dat nu niet? Vergeet USB. Je moet er toch niet aan denken dat de b.v. iPad in 2010 een lelijke USB aansluiting had.

   Adapters een probleem? Kom op nou. De meeste adapters zijn klein en kun je permanent aan je kabel laten zitten. Wat is nu het probleem? En als je bereid bent om 2000+ euro uit geven voor een MacBook Pro, dan doen die paar extra euro’s er m.i. ook niet veel meer toe.

   Maar goed, dat is dan mijn mening …

   • @John,

    Wat ik al zei, je kan er eindeloos over discussieren…

    Dat ga ik niet doen, maar ik wil wel reageren op je voorbeelden.
    – de floppy drive was ten tijde van de iMac achterhaalde technologie, in tegenstelling tot een USB stick vandaag; bovendien was de de iMac een desktop computer
    – de iPad was bij introductie een nieuw product waarvoor geen legacy randapparatuur bestond, die hoefde daarom ook niet ondersteund te worden
    – je kan zelf wel adapters aan je spullen hebben zitten, maar wat als je met je gloednieuwe MacBook Pro op kantoor, bij een clubmeeting of vrienden bent en iemand wil even een bestandje met je delen dat op zijn/haar USB stick staat? (en, tja, die adapter zit aan een kabel vast en ligt nog thuis)

 2. Nog slechts een poort en de rest hebben we niet meer nodig. Het is de kunst van het weglaten. Wie weet nog wat een LPT of SCUSI poort is? Diverse varianten van de ADB? Dat weglaten is prima. Binnenkort kunnen we ook het beeldscherm weglaten.

 3. ‘…en iemand wil even een bestandje met je delen dat op zijn/haar USB stick staat? …’
  Ik deel alles online of draadloos tegenwoordig (zonder Macbook Pro overigens), dat is toch de toekomst 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*