Steekproef

Zo. Daar zitten we allemaal thuis met onze iPhone 8 en iPhone X, na een nacht kamperen voor de winkel om als een van de eersten met het nieuwste van het nieuwste aan de slag te kunnen. Schapen die we zijn. Meteen unboxing foto’s en video’s op Instagram en YouTube plempen en een paar van ons hebben ze meteen opengeschroefd of tegen de vloer gesmeten om te kijken of ze daarvan kapot gaan (SPOILER ALERT: ja).

Of niet natuurlijk. Ik werk in Hilversum bij een bedrijf dat aan de omroep gelieerd is en zoals je weet zijn de media erg Apple-vriendelijk. Ik heb aan de ruim veertig collega’s op de afdeling gevraagd wat voor smartphone ze hadden en het is niet verwonderlijk dat iPhones de overhand hadden.

26 mensen hadden een iPhone, 11 een Android-ding, 3 ben ik vergeten te vragen, 1 was ziek en 1 had geen gsm. Het is geen representatieve steekproef, maar dat geeft niet. Mijn onderzoekje liet vooral zien dat iedereen op de lanceerdag van iPhone X gewoon lekker was blijven liggen, met de iPhone aan de oplader naast het bed. Net als op de lanceerdag van iPhone 8. En dat iPhones heel erg lang meegaan. Een 4s!De verdeling laat ook zien waarom mensen vaak met ‘te weinig’ antwoordden als ik vroeg hoeveel opslag hun toestel had. Meer dan dan de helft heeft minder dan 32 GB. Ook niemand met een Plus-model, maar wel een krappe meerderheid met een groter scherm.

Aan de overzijde zie ik ook iets interessants: alle Android-dingen zijn van Samsung. Geen Huawei, geen HTC of ander wegwerpding. Laat staan een Pixel. Of een FairPhone. Maar ook de Samsungs zijn niet het nieuwste van het nieuwste. Ik telde 1 S4, 1 A5,  1 J5, 1 S5, 2 S6, 1 J7, 1 S7, 1 S7 Edge en 2 weet niet.

Wij iPhone-bezitters zijn dus allemaal heel gewone mensen die zo lang mogelijk met hun telefoon doen. De meesten kiezen voor het toestel met de minste opslag, want dat is het goedkoopste, en hoeven niet het grootste scherm, dat toevallig ook goedkoper is. Wie kopen dan die nieuwe iPhones 8 en X die Apple noodzaken de hoge winstmarge via Jersey belastingvrij weg te sluizen? In ons bedrijf is er minstens één persoon die nu aan pratendedrollenkaraoke doet, maar ik ken niemand die bij elke contractverlenging de nieuwste iPhone aanschaft. Ze moeten er zijn, want Apple heeft nog nooit zoveel iPhones verkocht als afgelopen kwartaal.

In mijn Twitter-tijdlijn is iedereen lyrisch over iPhone X, ze verkopen ondanks de machinaties goed, de testen zijn allemaal uiterst positief en duidelijk is dat – net als na de originele iPhone – de smartphone weer een nieuwe, door Apple gebaande, weg inslaat. Mijn 5s is letterlijk uit elkaar aan het vallen na vier jaar. Misschien ben ik straks zo’n nieuwste van het nieuwste-gast. Maar in de rij op de introductiedag zie je me nooit.

@Nouwja

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*