Tien jaar iPhone

Nee, Apple was niet de eerste met een smartphone, en, nee, Apple heeft niet het grootste marktaandeel in smartphones. Maar de smartphone die iedereen in de hand heeft, de computer die iedereen op zijn bureau heeft staan en zelfs het OS waarnaar je kijkt, of het nu macOS, Linux of Windows is, het verschijnsel apps, dat alles was er niet geweest zonder iPhone. En zeker niet zonder iOS, dat met elke versie geavanceerder is en dat iPads doet opstijgen naar de hoogte van de computer voor ons allemaal. Op 29 juni 2017 veranderde Apple wéér het computerlandschap.

Ik heb een app op mijn iPhone die bijhoudt hoe vaak hem ik hem gebruik en na een paar dagen was het al duidelijk: vaker dan mijn MacBook Pro. Zoals de camera die je altijd bij je hebt (mijn iPhone) de beste camera is, zo is de computer die je altijd bij je hebt (mijn iPhone) de beste. In de Albert Heijn kan ik beslissen door te fietsen naar de Jumbo, in de Mediamarkt dat verleidelijke apparaat herkennen als een prul. Ik hoef geen boodschappen terug te leggen bij de kassa: ik haal in dertig seconden geld van mijn spaarrekening. In een vreemde stad vind ik de dichtstbijzijnde bushalte, ik neem zelden nog de verkeerde afslag. Ik lig nooit meer wakker van de titel van dat ene liedje of de naam van die ene actrice uit die ene ene film, je weet wel. Door iPhone ben ik nu altijd en overal met iedereen in contact. Ik kan elke gedachte en inval per direct op Twitter gooien, in de trein via iCloud bestanden bewerken die met mijn Mac synchroniseren. Dingen met elkaar delen, letterlijk en figuurlijk is de norm, met navigatieapps altijd via de kortste routes. En nu kan dat ook allemaal in het buitenland, al dan niet onbeperkt.

Het is zoveel en dan heb ik de positieve dingen nog niet eens genoemd.

@Nouwja

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*