Treurnis

Wat een stelletje bekrompen, achterlijke, vrekkige mafkezen zijn we met zijn allen geworden. Nintendo’ Super Mario Run krijgt een lage waardering in de iTunes Store. Niet omdat het een afgeraffeld, flauw spel is. Niet omdat het om de haverklap crasht. Nee, omdat het NIET GRATIS is. Nee, het is inderdaad niet gratis. Was je telefoon gratis? Is je abonnement gratis? Hebben de ontwikkelaars van het spel het in hun vrije tijd in elkaar gedraaid? Was vroeger die GameBoy gratis? Is een Wii of een DS gratis? Kolere, het is net zo erg als de WhatsApp-gebruikers die steigerden omdat WhatsApp na een jaar één euro per jaar in rekening wilde brengen. En zei WhatsApp ‘fuck you’? Nee, ze bogen voorover en Facebook hielp bukken.

Dus wat krijg je? Gratis Angry Birds dat onspeelbaar is geworden door pop-ups die je moeten  verleiden te betalen voor power-ups, hints en nieuwe levels. Tweetbot 4 is niet gratis, dus iemand raadde met het gratis Twitterific aan. Maar voordat het dezelfde functionaliteit heeft als Tweetbot, moet ik eerst in-app aankopen doen.

De markt voor betaalde apps is nagenoeg ingestort, zodat de ontwikkelaars wel gedwongen zijn om op andere manieren iets aan hun werk te verdienen. Hoe kan dat in godsnaam? Weet je nog dat je drie cd’s per maand kocht? Een abonnement op de videotheek had? Naar de bioscoop ging? Hoe kan het dat niemand meer bereid is te betalen voor kwaliteit? Dat mensen zelfs kwaad worden dat ze voor iets moeten betalen!

Gratis is niet voor niets, dus liet Pocket Gamer zien hoe een gratis Super Marion eruitziet. Als troep. Een iPhone van zevenhonderd euro met ‘gratis’ apps. Alsof je een BMW M4 koopt en er ruitenwissers van de Lidl op zet, motorolie van de Aldi erin doet, matjes van de Action erin legt en achter het stuur gaat zitten met een zonnebril die je bij twee pakken sap kreeg.

Pixeljack

@Nouwja

5 REACTIES

  1. Het begon een beetje bij Apple toen de meeste iOS apps voor 0.99€ over de toonbank gingen in de AppStore lijkt mij. Toen kwamen de in-app aankopen erbij. Alles werd gegooid op zoveel mogelijk consumeren. Elke week zijn er ‘de beste apps van de week’: slaat nergens op. Klopte wel met tijdsbeeld. Zoveel mogelijk gratis downloaden bij pirate bay enzo. Kan me zeer vinden in het idee om minder vaak maar wel betere kwaliteit dingen aan te schaffen tegen een redelijke prijs.

  2. Een van de redenen waarom ik na één jaar uitproberen op rasse schreden ben terug gekeerd van Android naar iOS, is dat er vrijwel geen enkele fatsoenlijke app te vinden is in de PlayStore. Alles moet gratis, veel advertenties en te weinig updates.

  3. Een basisfout die we afgelopen 10 jaar met z’n allen hebben gemaakt, bedrijven en consumenten, is dat we veel te gemakkelijk voor het advertentie-model zijn gevallen. Ik ben heel erg bereid om te betalen voor software zou zelfs heel graag Facebook willen betalen als ze mij in ruil daarvoor minder innerlijke zouden volgen.

    Het is dus inderdaad treurnis als er nog steeds zoveel mensen zijn die vinden dat software gratis moet zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*