VGA 2017

Wat koop je aan notebooks in de Windowswereld voor 749 euro? Veel meer dan in de Applewereld. Oneindig veel meer, want voor 749 euro heb je nog nooit nieuw een notebook van Apple kunnen kopen. De zoon ging een ICT-opleiding volgen en een verplichte aankoop was een notebook geschikt voor Windows 10, voorzien van 8GB RAM en een i5-processor, richtprijs 700 euro. Samen spitten we de Pricewatch van Tweakers door en kwamen uit bij de Lenovo IdeaPad 510 15IKB. Een net apparaat, met hybride HDD van 1,128 GB, i5-7200U Kaby Lake-processor,  GeForce 940MX grafische kaart en snel DDR4 RAM. Ook voorzien van USB 3.0, HDMI, WiDi, Bluetooth 4.1 en een 1920×1080 IPS scherm. En een VGA-poort.

Eenmaal thuisbezorgd vond ik het apparaat toch een beetje tegenvallen. De aluminiumkleurige behuizing was precies dat, aluminiumkléurig, en zat verder vol rare kiertjes, vouwtjes en zichtbare schroeven. We dachten eerst ook dat er toch een brander in zit, maar dat was een afdekplaatje waarachter de hdd zat. Na enig zoeken ontdekte ik dat er ontelbare IdeaPads 15IBK bestonden, die allemaal voorzien waren van een idiote cijfer- en letterreeks voor het onderscheid. Dit was de ‘IdeaPad 510 15IKB 80SV00RHMH’. IKB? RHMH? Oké. Een plompe adapter uit het rek van de groothandel maakte het idee van een speelgoednoteboek helemaal af.

Mijn zoon is overigens heel tevreden met zijn Lenovo. Ik ben waarschijnlijk gewoon verwend, na bijna dertig jaar Apple-design dat steeds strakker en minimalistischer is geworden, tot aan de verpakking toe. De 510 15IKB 80SV00RHMH is vast een goede notebook en we zullen zien of hij vier jaar meegaat.

En een VGA-poort. De floppydrive is verdwenen in de pc-wereld. De brander is eerder uitzondering dan standaard. Maar die VGA-poort nemen ze ons niet meer af. Tweakers geeft nog 1092 notebooks met VGA. En 123 met USB-C. En zelfs 40 die VGA én USB-C hebben. Alsof je een Tesla koopt met een radiocassettespeler. Hoe cool retro is dat.

Ja, je koopt inderdaad veel meer voor 749 euro. Heel veel cijfers en letters. En een VGA-poort, bijvoorbeeld. Nu nog een bestemming ervoor bedenken.

@Nouwja

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*