Wondere wereld

Ik ben in een verkeerde geest geboren. Ik heb op mijn achtste alles van de maanlanding meegekregen, in Nederland met commentaar van Chriet Titulaer. Nadat ik op mijn tiende ongeveer alle ‘leesboeken’ in de bibliotheek van Zundert uit had, begon ik aan de ‘studieboeken’. Biografieën van Robert Koch (ontdekker van de TBC- en cholera-bacil), Alexander Fleming (ontdekker penicilline) en Louis Pasteur (bedenker van de term ‘microbe’ en uitvinder vaccin tegen rabiës) vond ik spannender dan De mannen van de Discus, Arendsoog en Commissaris Achterberg, de helden van lezende jongens van die tijd. Mijn idee van een pretpark was het Aviodome op Schiphol (Nu: Aviodrome op vliegveld Lelystad), het Autotron Rosmalen (nu: Louwman Museum Den Haag) en het Evoluon in Eindhoven (nu: verdwenen). Voor mijn elfde verjaardag kreeg ik een abonnement op Wereld der Wetenschap en in de zesde klas lagere school (nu: groep 8 basisschool) verleenden de juffen van de bieb (nu: bibliothecaressen) mij toestemming boeken van de volwassenen-afdeling te lezen. Alles wees erop dat ik ooit de nieuwe Chriet Titulaer zou worden.

Maar helaas. Een abonnement op de Kijk en consumptie van gemiddeld één sciencefictionboek per dag (nu: nul) ten spijt, ik had geen wiskundeknobbel. Biologie was mijn lievelingsvak, maar ik kon niets met het abstracte van schei- en natuurkunde, waardoor ik feitelijk geen nerd was, maar een alfa. Ik stoei niet met formules, natuurwetten en getallen, maar met grammatica, spelling en neologismen.

Ik heb desondanks altijd mijn innerlijke Chriet Titulaer omarmd. Van de brugklas af aan afvalscheiding en energiebesparing gepromoot en gepraktiseerd tot mijn ouders er kotsmisselijk van werden. Tot en met mijn zestiende een abonnement op de Kijk gehad, dertig jaar later op NewScientist omdat ik voor het populairwetenschappelijke blad Triv’ schreef (nu: opgedoekt). Geen aflevering van Horizon van de NOS en de BBC gemist, noch van Titulaers Wondere Wereld, waarin hij in moordend tempo (nu: het normale tempo) nieuwtjes, vaporware (nu: Samsung manier van aankondigen) presenteerde.

Sinds mijn kennismaking met de Mac in 1987 weet ik dat technologie en gebruiksvriendelijkheid broer en zus zijn en langzaam zie ik mijn huis in een Huis van de Toekomst veranderen. Dankzij het internet, dat Chriet niet zag aankomen. Maar wie wel? De NOS nog steeds niet.

Het is een wondere wereld geworden waarin smartphones de armoe wereldwijd verminderen, waarin we binnen 5 minuten op de hoogte zijn van politieke en letterlijke aardverschuivingen aan de andere kant van de wereld, maar waarin ook koelkasten en rookmelders worden gehackt om DDos-aanvallen uit te voeren, vreemden inbreken op babyfoons en privé-fotoalbums en trollen mensen kapot maken.

Zo had Chriet het in 1985 vast niet graag gezien (nu: ik ook niet).

@Nouwja

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*