XXX

Apple heeft verloren. Ik wilde dat ik er iets anders van kon maken, maar nee. Apple is af. We hebben ons jarenlang vrolijk gemaakt om Samsung, dat de opvolger van de Galaxy S III opeens Galaxy S4 (op zijn Apples) noemde en voor volgende modellen een kleurenpalet koos dat ons ook heel bekend voorkwam. Ha! Toen vorige week uitlekte dat het vlaggenschip iPhone X ging heten maakten we ons meteen vrolijk over Samsungs marketingafdeling die in paniek een nieuwe typeaanduiding voor de S9 moest gaan verzinnen. Maar toen bleken de verwachte iPhone 7s en 7s Plus opeens iPhone 8 en 8 Plus te heten. Apple heeft het hoofd in de schoot gelegd en doet met een sinds 2013 amper gewijzigd ontwerp (iPhone 6) aan inhaalracen. Nu ook een 8.

Tja. Als je dat echt gelooft dan moet je clickbaitstukjes schrijven voor AD. Er is helemaal niets mis met de iPhone 8 (Plus) en de iPhone X. De 8 is maar een fractie duurder dan de 7 bij introductie en – na inflatiecorrectie – met zijn 809 euro zelfs goedkoper dan de 799 die mijn 5S in 2013 kostte. En hoezo geen vernieuwing? Apple bouwt nu zijn eigen processor, gpu en wifi-chips, waardoor de 8 alle smartphones in snelheid verslaat. Hij heeft een briljant scherm, supersnelle opslag en is voorzien van software die het uiterste uit de camera haalt. Als je met de prijs verrekent dat hij nagenoeg onkraakbare versleuteling heeft en standaard van nuttige apps voorzien, dat Apple je voor malware behoedt én je minimaal vijf keer een jaarlijkse update van iOS levert, dan is de 8 een koopje.

Zelfs de 1159 euro van de instap iPhone X is een redelijke prijs. Het Mission Impossible-achtige Face ID – dat zich nog moet bewijzen –, het oled-scherm, de camera, de afwerking, het zijn hoogstandjes die een hogere prijs rechtvaardigen. De X is bedóeld als een dure telefoon, als een ‘kijk-eens-wat-wij-kunnen’-zakcomputer. Je hóeft hem niet te kopen. Je móet niet verplicht je 7 Plus of 6s inruilen. Koop een iPhone 8 als je de X te duur vind. Of hou op met verontwaardigd zijn (net als na elke zogenaamd tegenvallende productpresentatie van Apple, iedere keer weer) en hou lekker de iPhone die je hebt.

Zoals ik doe. Mijn 5S doet het na vier jaar nog prima, hij is ook nagenoeg onkraakbaar versleuteld en volgende week zet ik er iOS 11 op. Heel tevreden.

En emoji zijn stom, ook geanimeerd.

@Nouwja

3 REACTIES

 1. Het grote verschil is dat Apple nu voor dezelfde prijs niet meer het topmodel verkoopt. Vroeger was er een nieuwe iPhone die de vorige verving. Toen de iPhone 4 uitkwam kreeg je alle top spes voor de zelfde prijs als de 3Gs het jaar ervoor. Nu verkopen ze de SE, de 5s, de 7, de 8 én de X. De X had gewoon de 8 moeten zijn.

 2. goed stukje weer Jack!
  zag vandaag zelfs een vergelijking die toonde dat de X hetzelfde had als een Samsung uit 2015…
  ging volledig voorbij aan de innovaties als face detection, etc…

 3. goed stukje weer Jack!
  zag vandaag zelfs een vergelijking die toonde dat de X hetzelfde had als een Samsung uit 2015…
  ging volledig voorbij aan de innovaties als face detection, etc…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*